HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Araç Soğutma Sistemi

08-01-2021 15:12
Araç Soğutma Sistemi

Araç Soğutma Sistemi

Otomobiller komplike, karmaşık parçalardan meydana geliyor. Peki, bu parçaların her biri çalışırken ortaya ne kadar fazla ısı çıkabileceğini hiç düşündünüz mü? Araç soğutma sistemi, aracın çalışırken ürettiği fazla enerjiyi soğutarak motorun ideal ısıya erişmesine olanak sağlar. Otomobildeki yakıt yandıkça, ortaya çıkan enerji üçe bölünür. Bu enerjinin üçte biri hiç kullanılmadan egzozdan dışarı atılır, üçte biri ısı enerjisine döner ve diğer üçte biri de çevrilir. Eksiksiz işleyen bu sistem sayesinde motorun fazla ısınması önlenir. Motorun aşırı ısınması istemeyeceğimiz arızaların meydana gelmesini sağlar. Yakıttan açığa çıkan ısı parçaları eritir, otomobilin çalışma mekanizmalarını tamamıyla bozar. Bu yazımızda araç soğutma sisteminde bulunan parçaları ele alarak bu sistemin çalışma prensibine değineceğiz.

Araç Soğutma Sistemleri

Araç soğutma sistemleri temelde ikiye ayrılır.

Hava Soğutma:

Genellikle eski model otomobillerde kullanılır. Hava ile soğutma sisteminde motorların parçaları ısıya dayanıklı alüminyum malzemelerden üretilir. Motor silindirlerinin çevresinde yer alan kanatçıklar ve güçlü fan sayesinde motorda açığa çıkan ısı dışarıya aktarılır. Soğuk havalarda donma ihtimali olmadığı için bu tip soğutmalarda antifriz özelliğine ihtiyaç duyulmaz. Motor bloklarının çatlama riski de sıvı soğutmaya göre daha azdır.

Sıvı Soğutma:

Günümüzde modern otomobillerin hemen hemen hepsinde sıvı soğutma sistemi kullanılır. Motorun soğutma işlemi sıvının motor boşluklarında yer alan boru ve kanallarda dolaştırılmasıyla sağlanır. Devir daim mantığıyla işleyen sistemde, ısınan sıvı radyatöre gelir ve buradaki fanlar aracılığıyla soğutulur. Soğutulan sıvı ardından yine dolaşıma katılır. Anlaşılacağı üzere, sıvı soğutmada hava soğutmanın da temel özellikleri kullanılır.

Araç Soğutma Parçaları

Motorun fazla ısınmasını önlemek için ve parçalarının yanmasını engelleyen araç soğutma sisteminde birden fazla parça bulunur.
- Termostat
- Hararet Müşürü
- Radyatör Kapağı
- Fanlar
- Su Pompası
- Genleşme Kavanozu

Araç Soğutma Sistemi Arızası Nasıl Tespit Edilir

Otomobillerdeki araç soğutma arızalarını nasıl tespit edebiliriz?
- Motor geç ısınıyorsa
- Hararet yaptığına dair belirtiler görüyorsanız
- Otomobil birden stop yapıyorsa
- Motordan fazla ısı veya koku geliyorsa
- Gösterge panellerinde arızaya dair işaret varsa
- Soğutma sisteminizin arızalı olma ihtimali vardır.
 
Araç soğutma sistemi karmaşık bir yapı olduğundan dolayı sorunu uzmanla çözmenizde fayda var.

Otomobilinizle ilgili aradığınız her şeyi www.parcabayisi.com sitesinden temin edebilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle...

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.