HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Bir Arabayı Boyamanın Maliyeti Ne Kadardır?

05-05-2024 18:42
Bir Arabayı Boyamanın Maliyeti Ne Kadardır?
Bir Arabayı Boyamanın Maliyeti Ne Kadardır?

Eski arabanızı yeni bir boyayla neredeyse yeni bir görünüme kavuşturmak hem gerçek hem de mecazi anlamda para kazandırabilir. İlk olarak, yeniden güzel görünen bir arabaya sahip olmanın karşılığında elde edeceğiniz psişik ödeme vardır. Bir de aracınızı sattığınızda elde edeceğiniz potansiyel finansal getiri var; aracınız daha değerli olacaktır. Peki, bir arabayı boyamanın maliyeti nedir?
 
Cevap, boya işinden ne elde etmek istediğinize bağlıdır. Bir otomobil, kamyon veya SUV'u boyamanın maliyeti, boyama öncesi hazırlık sürecindeki ayrıntı düzeyine ve boyanın kalitesine bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Aracınızı satmadan önce değerini yükseltmek için hızlı ve ekonomik bir yol mu arıyorsunuz? O zaman daha az pahalı bir boya işi yeterli olabilir.
 
Yelpazenin diğer ucunda ise bir restorasyon projesi yer alır. Bir arabayı yeniden boyuyorsanız veya uzun süre saklamak istediğiniz bir aracı yeniliyorsanız, çok daha fazla yatırım yapmak mantıklıdır. Bu durum özellikle araç çok değerliyse geçerlidir; satmaya karar verdiğinizde ucuz bir boya işi aracın değerini düşürecektir.
 


Boya İşlerinde Fiyat Aralıkları

Google'da "bir arabayı yeniden boyamanın maliyeti nedir" diye arattığınızda, arabanızı veya kamyonunuzu boyamak için yalnızca birkaç bin lira talep eden ulusal zincirler olduğunu göreceksiniz. Bütçeniz kısıtlıysa bu kötü bir seçenek olmayabilir. Ancak arabanıza veya kamyonunuza ucuz bir boya işi yaptırmanın pek çok potansiyel tuzağı olduğunu bilin. Yeni başlayanlar için, boyanın kalitesi aracınızda orijinal olarak kullanılanla eşleşmeyebilir. Örneğin yeni araçların çoğunda, doğru şekilde yapmak istiyorsanız yeniden boyama sürecine ekstra iş ekleyen şeffaf bir kaplama vardır. Dış çentikler ve küçük göçükler için bazı onarımlar da eklendiğinde, bu adımlar fiyatı birkaç yüz liradan binlerin üzerine çıkarabilir.



Bu daha ucuz boya işleri, daha pahalı seçeneklerle aynı özen ve dikkat seviyesine sahip olmayacaktır - nasıl olabilirler ki? Fiyat takip sitesi CostHelper'a göre, ortalama 566 dolar olan ucuz boya işleri satın alan tüketicilerin üçte biri sonuçlardan memnun kalmadı. Tüketiciler kaliteli ve "kapsamlı" olarak tanımladıkları boya işleri için 1000 ila 3500 dolar arasında para harcadılar. Fiyatlarını siteye bildiren tüketicilere göre, "showroom kalitesinde" bir boya işi elde etmek için en az 2500 dolar gerekiyor. Metalik boyalar ya da birden fazla renk ve belki de yanlardan alevler ile çılgınlık yapma havasındaysanız dikkat edin. Özel otomobiller veya hot rod'lar üzerindeki en tuhaf boya işleri on binlerce dolara mal olabilir. Ancak harika bir boya işi yaptırmak için çok para harcamanıza gerek yok; CostHelper sitesindeki tüketiciler yüksek kaliteli boya işleri için ortalama 4975 dolar harcadıklarını bildirmişlerdir. Bu nedenle, üniversitede sevdiğiniz 1996 model Honda Civic'in yeni boyaya ihtiyacı varsa iki kez düşünün. Sonunda gezegendeki en pahalı kullanılmış ekonomik arabaya sahip olmak istemezsiniz. Aracınızı boyatırken dikkat etmeniz gereken beş önemli noktayı burada bulabilirsiniz:
 
Gerçekten Ne Kadar İyi Bir Boya İşine İhtiyacınız Olduğuna Karar Verin

Aracınızda sadece birkaç küçük talaş ve leke varsa, aracın tamamını boyamak muhtemelen mantıklı olmayacaktır. Kaputun yeniden boyanması ve kapı çentiklerine rötuş yapılması, ne kadar çalışma gerektiğine bağlı olarak 200 ila 1000 $ arasında değişmelidir. Yaşadığınız yerin onarımların derecesini belirleyebileceğini unutmayın. Güneşin en büyük düşman olduğu sıcak iklimlerdeki otomobiller, yoğun ısı ve zararlı ışınların neden olduğu puslu yüzeyler ve soluk boya ile savaşır. Bu durum rötuş onarımlarını daha zor hale getirebilir, çünkü etkilenen alanlar muhtemelen kaput, arka güverte ve tavan gibi geniş yüzeyler olacaktır. Öte yandan, daha soğuk iklimlerdeki araçlarda boyanın altında dikkat gerektiren pas dokunuşları olabilir.


Sorunların Üzerini Boyamayın



Dış cephe kaplaması dökülüyorsa evinizi boyamazsınız. Yapısal bir sorunun üzerine asla ince, yüzeysel, kozmetik bir örtü örtmeyin ve ciddi sorunları ele almadan göçüklerin veya pasın üzerini boyamak da tam olarak budur. Aracınızda çok sayıda göçük ve biraz pas varsa, sorunların üzerini boyamak hem yakın hem de uzun vadede sorunları daha da kötüleştirecektir. Parlak, yeni bir kat boya muhtemelen karoser hasarını daha da görünür hale getirecek, paslanan paneller ise uygun şekilde bakılmazsa çürümeye devam edecektir. Boya kozmetiktir, kaporta sorunlarını örtmek için bir araç değildir.


Bütçenizi Gerçekçi Tutun

Diyelim ki 300-400bin TL değerinde, yüksek kilometreli eski bir aracınız var. Biraz yorgun görünüyor, ancak arabayı seviyorsunuz ve hala harika çalışıyor. Tek istediğiniz minimum nakit harcama ile hızlı bir dış cephe tazelemesi ise aynı renkte daha ucuz bir yeniden boyamayı tercih edebilirsiniz. Aynı arabayı satmayı düşünüyorsanız bu durum geçerli olabilir. Birkaç bin lira, belki de 20bin ya da 30bin TL  harcamak, muhtemelen boya işine harcayacağınızdan daha fazla olmasa da, satış fiyatını yükseltebilir. Öte yandan, klasik veya daha yüksek değere sahip bir aracınız varsa, boya konusunda cimri davranmak felakete davetiye çıkarmak anlamına gelebilir. Aracın değerini olumsuz etkileyebilir ve potansiyel olarak aracın yeni halindeki görünümüne yakın bile olmayan bir cilayla baş başa kalabilirsiniz.

Yapılan İşi Anlayın

Ucuz bir boya işi için hazırlık asgari düzeyde olacaktır ve atölye pas ve kapı çentiklerinin onarımını içermeyebilir. Cam alanı ve boyanmamış diğer dış kaplamalar yeniden boyanmadan önce kapatılacaktır, hepsi bu kadar. Eğer maskeleme işi iyi olmaz ise aracınız elli metre uzaktan iyi görünebilir, ancak yakından bakıldığında, camların etrafındaki kauçuk contalarda ve dış kaplamalarda aşırı püskürtme, kapı pervazlarının renginde farklılıklar ve maskelemenin mükemmel olmadığı yerlerde aşırı püskürtme lekeleri gibi bir yüzey yeniden boyaması olduğuna dair çok sayıda belirti olacaktır. Sürece girerken bunu biliyorsanız, tamam. Sadece ne için ödeme yaptığınızı anlayın ve işle ilgili herhangi bir garanti olup olmadığını kontrol edin.




Daha Fazla Ödeyerek Daha İyi Bir Boya İşi Yaptırabilirsiniz

Ne kadar çok öderseniz, boya atölyesinin hazırlığı o kadar iyi olur. Bazı atölyeler baştan savma, ekonomik işler yapmazlar. Bazıları çeşitli seviyelerde boya işleri sunar. Fiyat merdiveninde yukarı çıktıkça, atölyeler daha fazla trim parçasını ve baş ve arka lambalar gibi öğeleri çıkaracaktır. Bu, boyanın sacdaki keskin kıvrımları örtmesini ve eski boyanın görünmüş olabileceği gövdedeki yarıklara girmesini sağlar. Daha pahalı boya işlerinde, hazırlık muhtemelen eski boyanın zımparalanmasını, dış hasarın giderilmesini ve hatta camın çıkarılmasını da içerecektir. Bu da sürece zaman ve para ekler, bu nedenle bu tür bir işlem parça başı 5bin TL veya daha fazlasına mal olabilir.



En pahalı boya işleri restorasyon anlamına gelir: her bir bölümün ve panelin tamir edildiğinden ve montaj hattından çıktığı andaki kadar veya daha iyi görünecek şekilde yeniden boyandığından emin olmak için aracın büyük ölçüde veya tamamen sökülmesi. Bu, metal işleri yapmayı ve boyamadan önce panellerin düz olmasını sağlamak için gövde dolgusu kullanmayı, motor bölmesine saldırmayı, bagajın içini boyamayı ve genellikle ulaşılması son derece zor olan diğer noktaları yeniden boyamayı içerir. Bu işlem on binlerce liraya mal olabilir ve genellikle üst düzey klasikler, eski araçlar veya çok değerli spor arabalar ve egzotikler için ayrılmıştır. Overhaulin' veya Restoration Garage gibi TV restorasyon programlarında yapılan çalışmalara göz attığınızda, kapsamlı bir yenileme için ne kadar zaman ve çaba harcandığını göreceksiniz. Unutmayın, bu programlar genellikle aylarca veya yıllarca süren çalışmaları yarım saatlik tek bir bölüme sıkıştırır. Tam restorasyonlar, boya mükemmelliğinin peşinde yüzlerce ve bazen binlerce saat sürer. Ve bu saatler için çok para ödersiniz. Yine de çoğumuz için bunlar kişisel araçlarımız için ihtiyaç duyacağımızdan çok daha iyi boya işleridir. Yeni bir boya işi düşünürken yukarıdaki beş noktayı aklınızda tutarsanız, ihtiyaçlarınızı bütçenizle daha kolay eşleştirebilirsiniz.

05.05.2024

kaynak:caranddriver
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.